Se anunţă un proces răsunător: trei doctoriţe, trimise în judecată pentru ucidere din culpă

Scris de
sala_de_operatii

● Acestea sunt acuzate de moartea lui Vasile Necula, un fost sportiv buzoian care a murit în iulie 2007, după mai multe zile în care i s-a administrat un tratament greşit

Situaţie inedită pentru lumea medicală buzoiană: trei medici au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă. Faptele pentru care instanţa va trebui să se pronunţe vizavi de vinovăţia celor trei s-au petrecut în 2007, când Vasile Necula, un fost sportiv buzoian, a decedat.

Se pare că principala cauză a decesului tânărului Vasile Necula a fost septicemia, tânărul având peritonită acută în momentul în care s-a prezentat prima dată la camera de gardă. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bu­zău, acest lucru se întâmpla în data de 7 iulie 2007, când pacientul a fost consultat de către medicul endocrinolog Ro­dica Sârbu. Procurorii susţin că aceasta „l-a consultat şi i-a stabilit un diagnostic şi un tratament eronate, întrucât nu a efectuat un minim de investigaţii paraclinice obligatorii, care ar fi permis stabilirea unui diagnostic corect şi instituirea unor mă­suri terapeutice adecvate, atitu­dinea sa neglijentă ducând ulterior la complicaţii grave”.
Interesant este că, tânărul a mers şi a doua zi la spital, unde a găsit acelaşi medic. Pentru că acesta nu se simţea bine, a ajuns la spital şi a treia zi, pe 9 iulie 2007, moment în care medicul Iordache Cristina (fosta Merticariu) l-a internat în Secţia de Boli Infecţioase. În rechizitoriul întocmit, procurorii susţin că, şi de această dată, medicul a pus un diagnostic greşit şi, evident, i s-a administrat un tratament eronat. „I-a stabilit un diagnostic şi un tratament eronate, întrucât nu a efectuat un minim de investigaţii paraclinice obligatorii, care ar fi permis stabilirea unui diagnostic corect şi instituirea unor măsuri terapeutice adecvate, atitudinea sa neglijentă du­când ulterior la com­pli­caţii grave”, se arată în rechizitoriul procurori­lor. Câteva zile mai târziu, pe 12 iulie, starea fostului sportiv s-a agravat, în acea zi fiind de gardă medicul Barna Mariana.
Procurorii susţin că pacientul prezenta abdomen chirurgical acut, însă nu a beneficiat de măsuri tera­peutice adecvate. O zi mai târziu, acesta a decedat. Avea 30 de ani şi a fost considerat o speranţă a sportului buzoian. Practicant de box, acesta a câştigat câteva medalii la concursuri internaţionale de profil. În rechizitoriul dat ieri publicităţii, procurorii buzoieni precizează că „probatoriul administrat în cauză a relevat culpa celor trei inculpate, atitudinea ne­glijentă a acestora şi neluarea măsu­rilor necesare ducând în final la decesul pacientului N.V. survenit la 13.07.2007”. ●

Mai multe in Social (1 din 3381 articole)