Patronul unei firme din Pogoanele, dosar penal pentru muncă la negru

Scris de
inspector itm

● El se folosea de serviciile a opt angajaţi, fără să le fi încheiat contracte individuale

La Buzău, munca la negru „înfloreşte” pe zi ce trece, în loc să capete proporţii mai mici. Drept dovadă, numărul patronilor sancţionaţi de Inspectoratul Teritorial de Mun­că pentru că au folosit la mun­că angajaţi fără forme le­gale a crescut luna trecută. Nu mai puţin de 12 agenţi economici din judeţul Buzău au fost amendaţi, în timp ce altul s-a ales cu dosar penal pentru că a avut mai mult de cinci angajaţi la negru.
Este vorba despre SC Montana Shoes, cu sediul social în oraşul Pogoanele, înfiinţată anul trecut. Echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă au descoperit că respectiva firmă se folosea de serviciile a opt angajaţi, cărora nu le încheiase forme legale de muncă. Prin urmare, inspectorii de la ITM au înaintat dosarul procurorilor, fapta agen­tului economic fiind în­ca­drată ca infracţiune.
Cu trei angajaţi plătiţi la negru a fost depistată şi SC New Star SRL, fiind amendată cu 30.000 de lei. În acelaşi timp, cu câte 20.000 de lei au fost amendate şi SC Pavi Serv SRL, dar şi PFA Sburlea Nicolae, ambele având câte doi angajaţi care munceau fără să aibă contracte individuale de muncă. Totodată, amenzi au primit şi SC Bar Eurostar SRL, SC Eurojenny SRL, SC Ge­vagest Mocanu & C SRL, SC Gio Tech SRL, SC Interbol SRL, SC Misisipi Expobar SRL, SC Beads and Flowers SRL, SC Sigma Montaj SRL şi Tudor Victor.
În fiecare dintre aceste firme lucra ilegal câte un angajat. În total, 24 de buzoieni au fost prinşi muncind la negru pentru 13 firme din judeţ, acestea fiind amendate cu 160.000 de lei.
Luna trecută, alţi zece patroni au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în cuantum de 120.000 de lei, la care s-au depistat 23 de persoane fără contracte indivi­duale de muncă. În plus, în primele şase luni ale acestui an, echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă au des­fă­şurat peste o mie de controale. Astfel, au fost verificaţi 20.572 de angajaţi, din care 8.521 de femei.
Totodată, au fost aplicate 497 de sancţiuni contra­ven­ţionale, din care 108 amenzi în cuantum de 904.600 de lei şi 389 de avertismente. Pentru munca ne­declarată au fost depistaţi 98 de agenţi economici la care s-au descoperit 164 de persoane fără contracte individuale de muncă. 43 de agenţi econo­mici au fost sancţionaţi cu amenzi contra­venţionale în cuantum de 800.000 de lei la care s-au depistat 95 de persoane fără contracte individuale de muncă. Dintre aceştia, pentru doi agenţi economici care folo­seau 16 persoane fără a le în­cheia contracte individuale de muncă au fost întocmite dosare penale care au fost îna­intate Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău. ●